Persoonlijke hulpmiddelen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
Document acties
U bent hier: Home / Mijn stad / Gemeentediensten / Dienst milieu en mobiliteit / Vangen van muskusratten

Vangen van muskusratten

Muskusratten zijn afkomstig uit Noord-Amerika. Sinds 1905 komen ze ook in Europa voor. Ze zijn erg opdringerig en hebben geen natuurlijke vijand. Doordat ze holen graven in de oevers van waterlopen of vijvers, veroorzaken ze dijkbreuken en destabiliseren ze de oevers. Bovendien voeden ze zich met gewassen en waterplanten en dragen ze zo bij aan de daling van de biodiversiteit in vochtige gebieden.

Muskusratten bevinden zich uitsluitend in en rond waterlopen. Ze onderscheiden zich van andere ratten door hun grootte (lengte 30-36 cm, gewicht 1-1,2 kg) en hun verticaal afgeplatte staart. Ze komen nooit woningen binnen.

Iedere verantwoordelijke (eigenaar, huurder, bewoner, publiekrechtelijke of privaatrechtelijke persoon) is verplicht om muskusratten te bestrijden zodra hij er opmerkt of zodra ze gesignaleerd zijn door een overheidsambtenaar (Koninklijk Besluit van 19/11/1987 betreffende de bestrijding van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen).

Meer informatie vindt u op de website van de Waalse Overheidsdienst: environnement.wallonie.be/de/dcenn/ramu.htm of op 081/33.63.35

De Waalse Overheidsdienst is verantwoordelijk voor de bestrijding van muskusratten. Ze beschikken over een GRATIS openbare dienstverlening van muskusrattenvangers over het hele Waalse gebied.