Outils personnels

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / Ontspanning / Toerisme / Erfgoed

Erfgoed

De decanale kerk Sint-Niklaas

 

De oorsprong van de kerk van Edingen is nogal mysterieus. Eén ding weten wij zeker: in 1347 werd het eerste hoofdaltaar gewijd. Geplunderd, vernield, door brand geteisterd maar gerestaureerd, zo is de decanale kerk St. Nikolaas tot ons gekomen.

In het begin van de XVde eeuw brandde zij af « tot in de klokkentoren waar de klokken hangen ». Na zijn heropbouw onderging het sanctuarium nog verschillende branden (wanneer de nachtwaker die belast was de stad te verwittigen ingeval van brand, zijn vuurkorf liet vallen en het vuur stak aan de kerk). De bliksem sloeg tot tweemaal in en de Kerk werd tenslotte nog geplunderd door de Sansculotten.

 

De Kerk heeft een aantal uitzonderlijke plaatsen zoals de voddenpoort, de kapel OLV van Mesen met zijn prachtig Antwerps retabel uit de XVIde eeuw, glasramen in lood, kunstwerken van Max Ingrand (1964), de kapel van de Rederijkers een houten triptiek in de stijl van de Vlaamse Primitieven, bijzondere beelden uit de XVde eeuw, de doopvont…

Zij is vandaag vrijgemaakt van de huisjes die haar omringden en langs waar de Hertogen van Arenberg kwamen om de mis bij te wonen, om niet tussen het volk te moeten staan. De statige toren in Brabantse gotiek bevat een der oudste beiaarden van ons land, met 51 klokken waarvan de oudste dateert uit 1566.

De Heilige Verlosserkerk

 

De aan Christus de Verlosser gewijde kerk werd gebouwd omstreeks 1100 met stenen uit de grond van het dorp Lettelingen. Tijdens een verwoestend onweer op 1 augustus 1674, viel de pijl van de kerk naar beneden, waardoor het gebinte volledig brak. Een eeuw later, op initiatief van de abdij van Saint-Denis-en-Brocqueroie, werden het kerkschip en het koor van de kerk herbouwd op de oude funderingen.

In de kerk vindt men onder meer een groot doek dat de kruisafneming afbeeldt, een koor waarvan de licht vergulde lambrisering verwijst naar de Ark des Verbonds, een preekstoel in Louis XV stijl waarop de vier evangelieschrijvers en hun respectievelijke attributen staan afgebeeld …

De Sint-Annakerk


Er werd een eerste kapel ter ere van Sint-Anna gebouwd in 1619. In 1690 werd ze vergroot en vormt ze het huidige koor. Labliau krijgt een eerste kapelaan toegewezen in 1786, Nicolas Joseph Paternostre. In 1896, bepaalt een koninklijk besluit van Leopold II dat de kerk een hulpkerk wordt en het bevordert de oprichting van de Kerkfabriek. Vanaf 1901 werd een intekening gelanceerd voor de bouw van de huidige kerk waarvan de eerste steen op 23 mei 1904 werd gelegd. Ze zal het daaropvolgende jaar worden ingehuldigd. De klokkentoren werd getroffen door de bliksem en in 1980 terug opgebouwd. De bronzen klok, Gertrude genaamd, dateert van 1619.